Het aantal kinderen dat wordt gepest is opnieuw afgenomen. Dat blijkt uit de cijfers in een brief die minister van Onderwijs Arie Slob maandag aan de Tweede Kamer stuurt. Op de basisschool wordt tien procent eens per maand gepest, en op de middelbare school nog maar vijf procent. “Het is een goede ontwikkeling, maar het dat zijn nog steeds zo’n drie kinderen per klas”, vertelt oprichter Arjan Offerhaus van ‘KIK-dit ben ik’ tegen Den Haag FM.

Arjan geeft trainingen om kinderen en docenten te leren omgaan met pesten. De eerste stap is volgens haar dat alle partijen zich realiseren dat er wordt gepest. “Er is sprake van pesten zodra en opzet in het spel is, het gaat over een machtsverschil en als het regelmatig gebeurt.” Vervolgens kan het gedrag gecorrigeerd worden door de leraar, maar ook door de groep die de pester volgt. “De groep kan de pester links laten liggen zodat zijn of haar macht over de ander afneemt.”

Oprecht Als de groep wordt betrokken in het proces tegen pesten is het essentieel dat iedereen oprecht is in de samenwerking. “Zomaar kinderen bij elkaar zetten gaat niet werken, ook al is het goed bedoeld. Kinderen hebben het door als de ouders een gedwongen speelafspraak maken.”

De aantallen van kinderen dat wordt gepest neemt gestaag af, maar volgens Arjan blijft het een probleem dat niet volledig op te lossen is. “Er wordt wel eens gezegd dat pesten van alle tijden is en dat het onze eerste natuur is. Laat het dan de tweede natuur zijn om op te staan tegen pesten.”

Luister hier naar het radio interview


  17-sep-2018
Deel op FacebookNieuwsoverzicht